Hindistan Bayrağının Rengi ve Anlamı
Bu yazımızda sizlere Hindistan Bayrağının Renkleri ve Anlamı Nedir? Hindistan Bayrağı kimin tarafından tasarlandı? Resmi olarak ne zaman kabul edildi? sorularının cevapları yer almaktadır.
Bayrak bir milletin birliğini ve beraberliğini gösteren simgeler biridir. Bu nedenle milli bayrağın renkleri ve tasarımlar olduğu ülkenin tarihinden, kültüründen ve dininden yola çıkılarak özenle seçilerek hazırlanır. Asya ülkelerinin bayrakları büyük ölçüde kendine özgü ulusal sembollerin gelişmesinden kaynaklanan özel işaretleri vardır. Bu ülkelerden biri de Hindistan Bayrağının Rengi ve Anlamıdır. Peki Hindistan Bayrağının Rengi ve Anlamı Nedir konulu yazımıza göz atalım.
Hindistan Bayrağının Renkleri ve Anlamı
Hindistan bayrağında yukarıda safran sarısı, ortasında beyaz ve aşağısında yeşil olmak üzere üç renk bulunur. Bu nedenle Hintliler bu bayrağa “üç renkli bayrak” da der. Safran sarısı kahramanlığı gösterir. Beyaz renk saflığı, şanı, dürüstlüğü, huzuru işaret eder. Yeşil renk ise ülkenin yemyeşil olduğunu simgeler. Hint bayrağının ortasındaki beyaz rengin üzerinde bir de Aşok tekerleği bulunur. Bu tekerlek Maurya imparatoru Aşoku’un Sārnāth’ta yaptırdığı sütundan gelir. Bu tekerlek ülkenin gelişimini, diğer dini toplulukları ve topluluklar arasındaki barışı ifade eder.
Başlangıçta bu bayrağın üst kısmında Hindular temsil için kırmızı alt kısmında Müslümanları temsil için yeşil renk ve ortasında kendine güvenen Hintlileri temsil için bir tekerlek bulunur. Fakat daha sonra kırmızı renk safran sarısı ile değiştirilir. Çakranın arka planına diğer dini toplulukları, toplum arasındaki barışı simgelemek için beyaz renk eklenir. Ayrıca renk şeması ile dinsel çağrışımlardan kaçınmak için bu renklere sırası ile cesaret-fedakârlık, barış-gerçek, inanç-nezaket anlamaları verilir.
Hindistan Bayrağı Kimin Tarafından Tasarlandı?
Hindistan Bayrağı Hindistan’ın özgürlüğü için savaşan, Mahātma Gandhi’nin takipçisi Pingali Venkavya (1876-1963) tarafından 1921’de tasarlanır. Mahātma Gandhi de Hindistan Ulusal Kongresin’e bunu Hindistan milli bayrağı olarak önerir. Bu bayrak 1947’de üzerinde birtakım eklemeler yapılarak yeniden düzenlenir.
Hindistan Bayrağı Ne Zaman Kabul Edildi?
Hindistan bayrağı 22 Temmuz 1947’de yapılan Kurucu Meclis toplantısında mevcut hali ile kabul edilir. 15 Ağustos 1947’de de Hindistan Devletinin resmi bayrağı haline gelir. Yasaya göre Hindistan milli bayrağı Mahātma Gandhi tarafından yaygın hale getirilen bir tür el dokuması kumaş veya ipek türü olan khadi’den yapılmalıdır. Hindistan bayrağı bağımsız Hindistan’ın bayrağıdır. Bağımsızlık günü Hindistan başbakanı Lāl Kilāda (Kırmızı Kale) milli bayrağı dalgalandırır.