Phulera Duc

phulera ana resim

Hinduizm’de festivaller gün dönümleri, önemli olaylar yahut kutsal kabul edilen varlıklar ve zamanlar etrafında gerçekleşir. Phulera Duc/Phūlera festivali de bir yandan baharın gelişini müjdelemek için kutlanırken diğer yandan Kṛşṇa’nın Radhā ve çoban kızlarıyla olan oyunlarını ve eğlencelerini hatırlamak için kutlanır.

 Phulera Duc/Phūlera Duc’un Kṛşṇa’nın neşeli ruhunu ve gençlik oyunlarını kutladığı düşünülür. Bu nedenle bu gün, Kṛşṇa’nın saf neşesini ve evrensel aşkı yansıtan olumlu enerjilerle dolu olarak kabul edilir. Bu yazımızda size Phulera Duc/Phūlera Duc festivali neyi ifade ettiğinden Phulera Duc/Phūlera Duc ne zaman ve nerede kutlandığından bahsedeceğiz. Ayrıca Phulera Duc/Phūlera Duc festivalinin nasıl kutlandığını anlatacağız.

Phūlera Dūc Nedir?

Phulera Duc/Phūlera Duc Hindistan’ın kuzey eyaletlerinde kutlanan önemli festivallerden biridir. Festival ismini çiçeklenme, çiçek açma (phūl) ve ikinci günden (dūc) alır. İsminden de anlaşılacağı üzere festival baharın gelişini anlatır. Nitekim Phūlera Dūc festivali Vasant Pançami ile renkli Holi festivali arasına denk gelir. Bu nedenle Phūlera Dūc ritüellerinin çoğu Holi festivaliyle ilişkilendirilir. Brac bölgesinde Holi festival zamanının ve kutlamalarına giriş niteliği taşır.

Phulera duc/Phūlera Dūc Ne Zaman Kutlanır?

Phulera Duc/Phūlera Dūc Hint takvimine göre Phalgun ayının Şukla Pakşa (ayın parlak yarısı) dönemindeki ayın parlak yarısının ikinci günüdür (yeni aydan sonraki ikinci gün) kutlanır. Bu tarih, genellikle Gregorian takvimine göre Şubat-Mart aylarına denk gelir. Ancak her yılın takvimine bağlı olarak kesin tarih değişebilir. Phūlera Dūc 2023’te 21 Şubat’ta, 2024’te 12 Marta’ta, 2025’te 1 Mart’ta ve 2026’da 19 Şubat’ta kutlanacaktır.

Phulera Duc/Phūlera Dūc Nerede Kutlanır?

Phulera Duc/Phūlera Dūc festivali Hindistan’ın çeşitli yerlerinde kutlanmakla birlikte özellikle Uttar Pradesh eyaletinde bulunan ve Hinduizm’de büyük dini öneme sahip Brac (vrac, Bric) bölgesinde kutlanır. Bu bölge Hindu tanrısı Kṛşṇa’nın gençliğinin geçtiği yer olarak kabul edilir. Bu nedenle Kṛşṇa’nın hayatının çeşitli olaylarının gerçekleştiği yer olarak bilinir. Genellikle Mathura ve Vrindavan şehirlerini içerir ve Yamuna Nehri’nin etrafındaki geniş bir alana yayılır.

Phulera Duc/Phūlera Dūc Neden Kutlanır?

Phulera Duc/ Phūlera Dūc festivali mevsim geçişiyle birlikte tanrının yapmış olduğu bir eylemi anmak için kutlanır.  Nitekim Phulera Duc/ Phūlera Dūc festivali Vasant Pançami ile renkli Holi festivali arasına denk gelir. Kış mevsiminin bitişi ve baharın gelişini müjdeler. Holi festivallerinin kutlamaları bu festivalle birlikte başlar.  İlkbaharın canlandırıcı enerjisi ve doğanın yeniden doğuşu, insanların yeni girişimlerde bulunmaları için bir cesaret kaynağı olarak görülür.

Phulera Duc/ Phūlera Dūc festivalinin tarihi Hindu mitolojine dayanır. Festival Radhā ve Kṛşṇa’nın aşk hikayesiyle ve Kṛşṇ’nın Radhā ve diğer çoban kızlarıyla (gopi) çiçek oynamasıyla ilişkilendirilir. Efsaneye göre şakacı ve yaramaz doğasıyla tanınan Kṛşṇa Vrindavan köyünde sevdiği Radhā ve çoban kızları (gopi) ile renklerle oynamayı sever. Çiçek ve hediye alışverişinde bulunurlar ve birbirlerine olan sevgilerini ifade ederler. Bu nedenle Phulera Duc/ Phūlera Dūc estivali Kṛşṇa ile ilişkili çeşitli efsane ve hikayelerle kutlanır. Kṛşṇa’nın renkli ve neşeli kişiliği Phulera Duc/ Phūlera Dūc festivalinin ruhunu yansıtır. Onun çocukluk anılarını ve Radhā ile oynadığı renkli oyunları hatırlatır. Kṛşṇa ile Radhā’nın ilişkisi Hinduizm’in bhakti (adanma) hareketinde en yüksek aşk ve ruhani bağın bir simgesi olarak kabul edilir. Bu ilişki insan ruhunun tanrısal ile olan birleşmesini temsil eder.

Bununa beraber asrolojik açıdan Phulera Duc/ Phūlera Dūc günü çok uğurlu kabul edilir. Çünkü bunun her anı tüm Dosha  (kusurlardan arınmış) ve abūch muhurat olarak biliniyor. Bu gün Hindu astrolojisinde herhangi bir önemli görevi veya etkinliği başlatmak için uygun olduğuna inanılan ve özel bir hesaplama veya seçime gerek olmadan her zaman iyi bir başlangıç yapılabilir anlamına gelen bir zaman dilimini ifade eder. Ayrıca ikbahar yeni başlangıçlar ve büyüme için sembolik olarak kabul edildiğinden bu zamanın astrolojik olarak bereketli ve uğurlu olduğu düşünülür.

Phulera Duc/Phūlera Dūc Nasıl kutlanır?

Phulera Duc/Phūlera Dūc kutlamalarını tapınak ziyareti, yemek dağıtımı, ilahi okumalar, manevi uygulamalar, renk oyunu ve eğlence şeklinde ele almak mümkündür. Tüm Hindu festivalleri yahut bayramlarında olduğu gibi Phulera Duc/Phūlera Dūc’da da tapınaklar, Kṛşṇa ve Radhā heykelleri rengarenk çiçeklerle süslenir. Aynı şekilde evler ve halka açık alanlar ilkbaharın gelişini ve doğanın canlanmasını temsil eden çiçeklerle süslenir.

İnanırları Kṛşṇa’ya tam bir bağlılıkla ibadet ederler ve refah ve mutluluk dolu bir hayat yaşamak için O’nun bereketini almak için dua ederler. Kṛşṇa’nın heykeli Gucarat bölgesine ait garba adı verilen beyaz elbiseyle süslenir, renkli ve çiçeklerle süslenmiş sarmaşık mandapaya (tapınağın bir bölümünde yer alan kısım) yerleştirilir. Ayrıca tanrının beline Holi’ye hazırlandığını belirtmek için renkli (gulal) bir kumaş parçası bağlanır. Şayan bhog (Tanrıların dinlenme zamanlarında onlara sunulan kutsal yiyecekleri tanımla) ritüelinden sonra renk kaldırılır.

Bu günde dövülmüş pirinçten yapılan (poha) ve diğer özel tarifleri içeren özel bhog (yemek) hazırlanır. Bu yemek Kṛşṇa’ya ya sunulduktan sonra adananlar arasında “prasad” olarak dağıtılır. Bu prasad, tanrısal bereket ve lütfun bir sembolü olarak kabul edilir.

Festival günü Kṛşṇa’nın onuruna ilahiler, bhacanlar (dini şarkılar), kirtanlar (bir topluluk tarafından tekrarlanan mantra veya Tanrı’nın isimlerini içeren şarkılar) söylenir. Bu şarkılar, genellikle topluluk tarafından bir arada söylenir ve genellikle Kṛşṇa’nın çocukluğu ve Radhā ile ilişkisi üzerine odaklanır.

Bazı kişiler, bu günü daha da kutsal kılmak için oruç tutarlar. Oruç hem bedensel hem de manevi bir arınma yöntemi olarak görülür. Bu gün, ihtiyaç sahiplerine veya tapınaklara sadaka vermek için de uygun bir zaman olarak görülür. İnsanlar, bu tür hayır işlerini yaparak manevi bir bereket kazanmayı umarlar.

Phulera Duc/Phūlera Dūc festivali Holi’ye doğru bir geçiş olduğu için insanlar bu günde birbirlerine renkli tozlar sürerek neşe ve coşkuyu paylaşırlar. Renk oyunu beraberinde eğlenceyi de getirir. Nitekim Phulera Duc/Phūlera Dūc dans ve müzik festivalde ön plandadır. Festival zamanı geleneksel danslar ve Kṛşṇa’nın çocukluk oyunlarını anımsatan etkinlikler düzenlenir. Samac mein rasiya (geleneksel Radha Krişna ilişkisini anlatan şarkılar) günün başlıca ritüelleridir.

Phulera Duc/Phūlera Dūc zamanı astrolojik açıdan uğurlu zaman dilimi olarak kabul edildiğinden evlilik, yeni bir işe başlama, ev satın alma gibi önemli işleri başlatmak için uygun bir zaman olduğu kabul edilir. Kuzey Hindistan’da düğünlerin çoğu bu özel günde başlatılmaya çalışılır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir